Soja…

Objavljeno: 23/11/2010 • Autor: redakcija • Oznake:

Čarobna biljka!

Kava sa sojinim mlijekom. Sve više ljudi traži alternativu kravljem mlijeku. Najčešći razlog je nepodnošljivost laktoze. Za sada naši lokali još rijetko nude sojino, rižino ili zobeno mlijeko kao alternativu iako su sojini proizvodi izuzetno zdravi.

Kinezi soju koriste već tisućama godina zbog njenih mnogobrojnih hranjivih vrijednosti i kao odličan izvor proteina. Soja je u Aziji također poznata kao jedan od pet svetih plodova. Visoka kvaliteta proteinskih sastojaka u zrnu soje često je spašavala Kineze od gladi.

Biljka soja najčešće raste u toplim i vlažnim područjima. Toj grmolikoj biljci treba oko 150 – 200 dana da dobije bijele i grimizne cvjetove i 2 – 10 cm duge mahune. Mahune sadrže najmanje pet žutih sjemenki, što su zapravo zrna soje. Sama berba odrađuje se ručno da bi se sačuvale sve hranjive vrijednosti zrna.

Sojino mlijeko je 100 % biljnog podrijetla, ne sadrži životinjske masti i samim tim je lako probavljivo. Sojini proteini sadrže važne amino-kiseline, što je usporedivo s mlijekom, mesom i jajima.

Vaš oglas ovdje?

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar