Caffe Bar Fusion – Rijeka

Caffe Bar Fusion – Rijeka

Caffe Bar Fusion – Rijeka

Mali riječki kavopis.

Sve što uspijevam dohvatiti na presjedanju između dva vlaka prema Rijeci je Franckova take out kava iz trgovine, nezadovoljna krenula sam u potragu za pravom kavom u Rijeci.

Ako se zaputite u Rijeku, isplati se posjetiti novootvoreni caffe „Fusion“ na Trsatu, koji se nalazi u sklopu zgrade „Znanstveno-tehnološkog parka Rijeka“. Malo ga je teže pronaći ako ste prvi put tamo, no uz malo truda uspjet ćete, možda uz pomoć ekipe s okolnih fakulteta, koji su u „Fusionu“ vjerujem redoviti gosti. Unutra vas čeka nasmješeno lice Borisa Radića (u čiju sam smjenu navratila) – objašnjavam mu kako sam čula da se u Fusionu pije prava kava, pa naručujem espresso i cappuccino. On mi se uskoro pridružuje – podsjeća da espresso srknem odmah, razgovor kratko odgađamo. Interijer je ugodan, iako se u pomalu velikom prostoru gubi nešto „topline i prisnosti“ caffe-bara. No vjerujem kako će s povećanjem prometa porasti i broj stolica pa će se prostor ispuniti!

Moj prvi dojam espressa je „voće“, a Boris napominje kako se radi i o karameli. Nema nikakve nepoželjne kiseline i ostalih nusprodukata loše obrade sirovine… imam osjećaj kao da bih mogla popiti deset espressa za redom. Boris mi objašnjava kako se radi o tzv. „Extrafino blendu“ („Seven origin blendu“) sedam vrsta arabice – simfonija tih sedam vrsta arabice naziva se i „slatkom šalicom“ („sweet cup“), a zrna kave u blendu selekcionirana su izravno na području uzgoja, sporo su pržena, harmoničnog okusa, blaga i s niskim sadržajem kofeina.

Za one koji žele znati o kojim se točno „arabicama“ radi, evo popisa – Nicaragua (matagalpa peaberry); Etiopia (washed sidamo mocca); Costa Rica (tarrazu shb); India (plantation AA); Guatemala (fior de coban); Brasil (semiwashed) i Malawi (geisha viphya mzuzu).

Cappuccino je fin, kremast, postoji latte-art, no bio bi još lijepši da je u pitanju veća šalica i još mrvicu mekša konzistencija – za Borisa odmah vidim da je zanesenjak ovoga posla, „preobraćenik“ u umjetnika kave, jako se trudi biti dobar i učiti. Sam kaže kako je nakon dugogodišnjeg staža u ugostiteljstvu, otkrivši poziv bariste i odgovornosti koje s tim pozivom idu, zauvijek postao posvećenikom kave. Pitam ga što bi istaknuo kao svoju osobnu tajnu umijeća, kao stavku u procesu koju nikada ne izostavlja i on odgovara kako su to prije svega kvaliteta sirovine i redovito održavanje i čišćenje aparata, a potom i sve ostale stavke. Sve etape kod umijeća spravljanja espressa jednako su bitne i jedino poštivanje svake etape vodi uspjehu. Boris na kraju napominje kako se nikada ne bi vratio „na staro“ – kada bi i dobio posao u caffe baru u kojem šef ne inzistira na savršenstvu, brzo bi preodgojio – šefa.
Za „Fusion“ je još neophodno napomenuti kako se dok pijete kavu možete – masirati. U masažnim foteljama! Isto tako, u „Fusionu“ se periodično održavaju tzv. „coffee-day“ eventi, kada gosti ocjenjuju – npr. latte-art. Sljedeći „coffe-day“ se sprema za veljaču, a Boris je obećao napraviti Facebook profil „Fusionu“, kako bismo mogli biti u toku s događanjima.

Pozdrav iz Zagreba!

Mima Juračak

Usluga Ocjena
Espresso
 
Cappuccino nije ocijenjeno
Ambijent nije ocijenjeno
Usluga nije ocijenjeno
UKUPNA OCJENA nije ocijenjeno
Vaš oglas ovdje?

9 KOMENTARA

 1. josip7
  Comment Arrow

  zvuci obecavajuce. samo da je takvih sto vise…

 2. tamara
  Comment Arrow

  Ja sam bila u vise navrata i mogu govoriti samo u superlativima. Usluga i ponuda su na visokoj razini i drago mi je da se to konacno pocelo prepoznavati. Najbolje od svega je da se konacno u blizini bolnice otvorio ovakav kafic gdje mogu normalno razgovarati i uzivati na kavi, a da pri se pri tome ne napajam mirisima cevapcica i duhanskog dima sto je slucaj ostalih mjesta blizu bolnice.
  Sve pohvale!

 3. kbc
  Comment Arrow

  Odlican ambijent, super usluga, jos bolja ponuda.. Super su i cijene, svakom prihvatljive. Sendvici su bogati, ukusni.
  A kava..Kava je sjajna. Svakako zasluzuje 5 zvjezdica :-)

 4. Valerija Vuković
  Comment Arrow

  Treba doživjeti.

 5. Jasna
  Comment Arrow

  Moderno uređen, pun svjetlosti, ugodno osoblje, vrhunska kava.
  Kokteli prirodni, ukusni. Čaj serviran na pravi način. Sretno !

 6. mladen3
  Comment Arrow

  u ugodnoj atmosferi bojama prošaranog interijera, uz toliku količinu ljubavi i entuzijazma majstora espresso makine nije ni moglo drugo nego postati savršeno mjesto za onih 15 minuta rezerviranih za mene i drage mi ljude…bravo dečki!

 7. srecko
  Comment Arrow

  Moram se sloziti sa svim prethodnim komentarima..Stvarno je cool mjesto. Blago studosima..Da je barem toga bilo u moje vrijeme.

 8. milan
  Comment Arrow

  Surfao netom i naisao na ovu stranicu. Sudeci po komentarima, mjesto je obecavajuce. Morati cu se osobno uvjeriti.

 9. Branka
  Comment Arrow

  U ljetnim danima dodana terasa je pun pogotak! Sve bolje!

Što mislite o ovom lokalu?