Filodrammatica bookshop caffe – Rijeka

Filodrammatica bookshop caffe – Rijeka

Filodrammatica bookshop caffe – Rijeka

Rijeka drugi dio!

Svakako, putujete li u Rijeku, treba posjetiti „Filodrammaticu“ na riječkom Korzu, koja dijeli svoj ugodan ambijent sa knjižarom VBZ, do koje možete doći kroz caffe. Osim ako vam se u caffeu toliko svidi da tamo i ostanete. A stvarno vam se ima što svidjeti! Prije svega, interijer je takav da se osjećate kao kraljevi – zlaćani lusteri s kristalima na visokim stopovima, posvuda ogledala s raskošnim okvirima, udobne baršunaste fotelje… moram li i dalje govoriti ili već sada shvaćate da vam knjige zapravo ne trebaju…?

Oko šanka gužva, no uspijevam nekako „uhvatiti“ Ivanu Kodelju koja nasmijano pristaje na razgovor, a ja pristajem na espresso po njenom izboru. Prva reakcija – nešto sasvim drugo! Nije voće i nije slatko kao u „Fusionu“, već nešto…hmm….. – „Gorka čokolada!“ – uz osmijeh od uha do uha Ivana pogađa moje kaotične misli. Espresso fenomenalan – čista sorta „Portorico“, službena kava Vatikana – odjednom se nebo otvara i božanski kažiprst pokazuje na mene uz orgulje – šalim se, ali iskustvo ovoga espressa stvarno je nešto nevjerovatno, osjećate svaki atom punine okusa u njemu!

Cappuccino ukusan i kremast, za nijansu bolji nego u Fusionu, ulogu odigralo i svježe mlijeko koje koriste u Filodrammatici.

Zašto je espresso tako dobar, postaje mi jasno iz razgovora s Ivanom. Nevjerovatna zanesenjakinja! Djevojka koja se prvenstveno zainteresirala za popravljanje i održavanje caffee-aparata, iz čiste ljubavi spram plemenitog napitka, no kojoj su rekli da „to možda ipak nije za žensko, možda da proba nešto drugo…?“
Tu se u priči pojavljuje gospodin Domagoj Trusić, kojega Ivana ističe kao svoga mentora i učitelja, koji je i zaslužan za cijelu priču „Filodrammatice“. Ivanino znanje je fascinantno, dok priča o najrazličitijim vrstama kave djeluje gotovo pa zaljubljeno, a iz svega toga je jasno kako je pronašla svoj put i sada zadovoljno uživa u plodovima svoga rada i usavršavanja. Jednoga dana možda zaživi Ivanina vizija malog caffe-bara u kojemu će ona biti umjetnica zanata – do tada u njenim čudima možete uživati u „Filodrammatici“.

A čuda su brojna, i ne dajte da vas prepadnu! „Kavena karta“, da ju tako nazovem, je opširna, ali pregledna, te su kave razvrstane u tri skupine – gourmet, premium i exclusive. To podrazumijeva i tri cjenovna ranga, a uz to što uz opis svake kave (a na popisu su 6 sorti kave uz dvije mješavine, od kojih je jedna i bezkofeinska) možete već „odokativno“ procijeniti koja bi vašem nepcu odgovarala, tu je uvijek Ivana i ostalo veoma ljubazno osoblje koje će pokušati zajedno s vama doći do rješenja s kojim ćete biti zadovoljni. Također, subotom možete prisustvovati „coffee-dayu“, kada se događaju promocije sorti i ocijenjivanje istih. Pridružite se grupi „Filodrammatica“ na Facebook-u i budite u toku!

Ivanina „tajna zanata“ jest, kako kaže – čistoća, čistoća i samo čistoća. Čišćenje caffe-aparata joj je gušt, kao i svojevrsna opsesija – a sve s dobrim razlogom. Naime, pita me – da li bih danima iznova i iznova kuhala juhu u istoj posudi a da ju pritom operem samo jednom tjedno? Naravno, takva juha ne bi imala smisla, kao što nema smisao niti kava koja se kuha u zagorenom, prljavom aparatu. Svi okusi, kaže Ivana, dolaze do izražaja tek na „čistom platnu“, čistom aparatu.

Svaka sorta u „Filodrammatici“ predstavlja izbor najboljih zrna ovogodišnje berbe iz pojedine zemlje. Prženje ovih kava odvija se u malim količinama koje su posebno prilagođene svakoj pojedinoj berbi. Zanimljivo je i to što već po sekundarnim nazivima u popisu kava možete naslutiti što vas očekuje u šalici (naravno, samo naslutiti, okus je naposlijetku jedno sasvim drugo iskustvo!) – npr. „nježna šalica“, „mekana šalica“, „energična šalica“, „izbalansirana šalica“…. mogućnosti su raznovrsne, samo birajte!

Prije vlaka za Zagreb još ostaje taman dovoljno vremena da „dam šansu“ Lavazzi na Glavnom kolodvoru. Ostajem razočarana, ali sa smješkom na licu. Moralo je tako završiti, kako je i počelo (vidi: Fusion)

Pisala Mima Juračak

Usluga Ocjena
Espresso
 
Cappuccino nije ocijenjeno
Ambijent nije ocijenjeno
Usluga nije ocijenjeno
UKUPNA OCJENA nije ocijenjeno
Vaš oglas ovdje?

9 KOMENTARA

 1. josipd
  Comment Arrow

  svaka cast.
  no mene zanima imaju li poseban mlinac za svaku vrstu kave, gdje nabavljaju kavu, kada je przena itd.
  tada bi sve to imalo smisla.

 2. Comment Arrow

  A kako drugačije, pa imaju 8 mlinaca koji melju za svaku narudžbu posebno i piše koja je vrsta i kad i kako je pržena a u cijeniku je opisana i kakva je u šalici ! A i mene zanima tko im to prži?

 3. Mima Juračak
  Comment Arrow

  Evo Ivana Kodelja se javila sa točnom informacijom koju ste tražili, ako Vas još štogod zanima, slobodno se učlanite u grupu “Filodrammatica” na fejsu i pitajte ;) !
  Evo citat:
  “Naravno da svaka kava ima svoj mlinac i to su mlincevi ‘on demand’ koji melju kavu neposredno prije kuhanja tako da se ne gubi na kvaliteti sirovine. kavu nam nabavlja i przi Domagoj Trusic,a svaka se kila przi po narudzbi,odnosno 48 h nakon przenja stize u lokal. drzimo do svih detalja i trudimo se biti vremenski precizni,jer inace nema dobrih kritika;)”

 4. Comment Arrow

  Prži im Caffe Matic iz Matulja (Caffe Porto) – Nikola Žiganto, jedan od rijetkih koji je na svjetskom prvenstvu kušača kave pogodio 10 od 10.

 5. markac
  Comment Arrow

  jao jao , čim mi neko spomene Porto želudac mi se 8 puta okrene

  a Rijeku kao grad sigurno treba pohvaliti po pitanju kave … na puno mjesta se da popiti dobra :palacgore:

 6. Comment Arrow

  “Ivanino znanje je fascinantno, dok priča o najrazličitijim vrstama kave djeluje gotovo pa zaljubljeno, a iz svega toga je jasno kako je pronašla svoj put i sada zadovoljno uživa u plodovima svoga rada i usavršavanja.”

  moram otic u rijeku probat taj espresso! clanak je super, toliko da mi je probudio zelju otic dolje i upoznat baristicu…

 7. Comment Arrow

  espresso 5, capp, 4, ambijent 5, usluga 5! bili smo na sanku i doduse trusic nam je napravio cijeli program koji sam poblize objasnio na svom blogu, al definitivno ovaj lokal zasluzije biti na onih gore top 5!
  Mislim da bez greske mogu bit odmah na 2. mjestu ispred velveta i blinga… nije nas posluzila Ivana nazalost, da je, mozda bi bila drugacija prica, al ovako sa sanka, ne gledajuci mane i prednosti kao barista vec kao gost, ovaj lokal je divan i jako ugodno sam se osjecao tamo…

 8. Mima Juračak
  Comment Arrow

  Drago mi je da je članak prouzročio posjet!
  @ Oliver – moje ocjene bi bile identične vašima, no pošto nisam barista bilo mi je glupo ocijenjivati samo kao gost novinar.
  Meni osobno je bilo jako ugodno tamo, pogotovo što je sugovornica bila super, kako ste mogli i pročitati. Nadam se da ste ili budete posjetili i Fusion na Trsatu, isplati se.

 9. Comment Arrow

  e nazalost u fusionu nismo bili, namjeravali smo, al eto nekako nismo :)

Što mislite o ovom lokalu?