5 th CROATIAN BARISTA CHAMPIONSHIP

Objavljeno: 22/03/2011 • Autor: redakcija • Oznake:

Traži se najboljeg!

Dana 15. i 16. 04. 2011. u Hotelskom resortu Solaris u Šibeniku sa početkom u 10.00 sati održati će se 5 th CROATIAN BARISTA CHAMPIONSHIP koje za cilj ima proizvesti Hrvatskog predstavnika za svijetsko takmičenje barista koje se ove godine održava u Bogoti , Columbia.

Taj sretnik će o trošku organizatora otići na sedam dana u Kolumbiju gdje će između ostaloga obići plantaže i sabirne centre kave te imati priliku vlastoručno nabrati nakoliko zrna ovog svima nam voljenog napitka a njegov će rezultat obilježiti pozitivna kretanja Hrvatskog turizma i ugostiteljstva ka izvrsnosti te nam pokazati koliko svi još moramo učiti i raditi na tom za nas najfrekventnijem artiklu ugostiteljske ponude.

Tko su kandidati za natjecanje?
Uistinu,svaki konobar koji ima želju i namjeru učiti te volju i sredstva da se spremi prema pravilniku koji se može dobiti na upit na e-mail info@barista.com.hr može pristupiti natjecanju. Kotizacija je simbolična i iznosi 200,00 kuna te uključuje noćenje s doručkom.

Pogledajte aktualnog prvaka u njegovoj pobjedničkoj izvedbi na webadresi.

Natjecatelja sudi 7 sudaca : 2 tehnička, 4osjetilna i glavni sudac. Ono što natjecatelj treba isporučiti u 15 minuta nastupa su 4 espressa , 4 capuccina i 4 pića s potpisom za sudački stol. Ono što je najbitnije je da se sude samo isporučeni napitci te natjecatelj treba najaviti što,kako i zašto kuha te što taj stil treba donesti u šalicu. Espresso se ocijenjuje vizualno , taktilno i organoleptički a natjecatelj tehnički. Sudačke liste se nakon natjecanja mogo dobiti na uvid te se vrši debrifing koji je edukativnog karaktera.

Osim espressa , isporučuje se i 4 capuccina sa ili bez latte art-a koja moraju zadovoljiti skladan omjer mlijeka i espressa te proizvesti kremast,mekan okus sa minimalno 1 centimetar pjene. Ono što je bitno je da moraju biti isti osim figure na latte art-u. Interesantna činjenica je da već 2 godine nije nužno servirati šećer na stol za suce te da se kava ocijenjuje bez šećera a jedino sladilo našem omiljenom napitku je mlijeko.

Da bi se istaknula kreativnost natjecatelja uz profesionalnost, pasioniranost , znanje o kavi i vještina natjecatelj treba isporučiti i 4 pića s potpisom tj. koktel na bazi kave po vlastitoj recepturi u kojem je dominantan okus kave i zabranjen alkohol te sadrži minimalno jedan espresso . Ovdje se uvijek vidi puno novih i kreativnih ideja koje u praksi mogu oplemeniti ponudu caffe bara.Za ostala natjecanja i informacije pogledajte www.scae.com ili kontaktirajte našeg novog koordinatora na web adresi www.barista.com.hr .

Pisao je Domagoj Trusić
SCAE NC Croatia

Vaš oglas ovdje?

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar