BIO ili organska kava

Objavljeno: 29/03/2011 • Autor: redakcija • Oznake:

Certifikat: Organska kava

Svijest o proizvodnji i kupovini organske hrane neprestano raste. Sve je više ljudi koji se kupovinom organskih proizvoda osjećaju bolje, ne samo zbog vlastitog zdravlja, već i iz nekih ekoloških aspekata. Trend zdrave hrane potaknuo je razvoj agrikulture koja poštuje okoliš i biološki uzgoj bez umjetnih gnojiva i ostalih štetnih kemikalija. Podrijetlo i kakvoća robe postaju sve važniji faktori pri kupovini određenih proizvoda, pa tako i kave koja se na policama također može pronaći s epitetom organska. Organska se kava uzgaja prirodnim metodama po standardima organskog uzgoja, bez upotrebe pesticida, herbicida, umjetnih gnojiva i sl.

Primarna zemlja uzgoja i izvoza organske kave je Peru, ali snažni su i Meksiko i Etiopija te Brazil, Venecuela, Ekvador, Dominikanska Republika, Kostarika, Guatemala (na kojoj se pri uzgoju organske kave prakticira potpuno prirodan način berbe – izvorno s drveća koje raste na divlje).

Prema centru za istraživanja tropske agrikulture i višeg obrazovanja na Kostarici, 75 % organske kave u svijetu dolazi upravo iz Južne Amerike.

Da bi se kava mogla prodavati kao organska (što podrazumijeva veću cijenu) mora dobiti certifikat koji potvrđuje da je ona doista takva. Važno je da pritom ispunjava sljedeće uvjete:
rast na tlu bez upotrebe pesticida i sličnih supstanci tri godine, dovoljna zaštita (međuprostor) između organske kave i najbliže tradicionalne kulture (također kave ili neke druge biljke), održiv plan rotacije kulture kao prevencija eroziji, osiromašenju soli i kontrola (ne)upotrebljavanja pesticida.

Kako smo već spomenuli, organska je kava skuplja od neorganske jer iziskuje naporniji rad, a prinos je, dakako, manji. Na policama hrvatskih trgovina okvirna je cijena organske kave 60-ak kuna. Sagledamo li tu činjenicu kritički, jasno je da je kava skuplja i zbog spomenutih certifikata koji su obavezni, a zbog kojih postoje čitave organizacije koje šalju inspektore na lica mjesta, zajednički nazivnik svega toga jest, dakako, novac, odnosno troškovi. Kompanije znaju koristiti certifikate na svojim vrećicama kako bi opravdale veću cijenu i još više profita. No, istraživanje njemačkog Stiftung Warentesta je pokazalo da od 17 kompanija gotovo nijedna nije znala porijeklo kave, ili ga pak nisu htjele otkriti. Čemu onda kontrola i certifikati kada se ne zna jedna od osnovnih odrednica?

Naporniji rad kao jedan od razloga skupoće organske kave svakako stoji (prirodni načini branja, ručno skidanje insekata i ostalih štetoćina s biljke), no opet, siromašne zemlje provode takav način jer nemaju sredstava za strojeve ili pesticida. Princip Fairtrada i organskih proizvoda je jasan, no u okviru toga događa se i mnogo toga što nije dobro.

Napisala Tihana Pšenko

Vaš oglas ovdje?

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar