Muzungu

Muzungu

Muzungu

Zagreb u Africi ili Afrika u Zagrebu

„Posjetite prvi Fair Trade Coffee Shop Muzungu te doživite pravu Afriku! Ugodan ambijent, inspiriran tim predivnim kontinentom svakako je nešto novo u našem gradu. Pobjegnite na sekundu od gradske vreve, ugodno se smjestite i uživajte u ritmovima i okusima Afrike. Znamo da će vas koncept jednostavno oboriti s nogu – dok pijete svoju omiljenu Afričku kavu, slobodno razgledajte naš izložbeno-prodajni prostor ili uživajte u ugodnom razgovoru s našim osobljem i saznajte sve što vas je zanimalo o tom dalekom kontinentu!

Muzungu vam želi ponuditi raznolikost. Zamišljeno kao mjesto koje će objediniti kulturu, umjetnost te zvuk Afrike nudi ponešto za svakoga! Okrenite se oko sebe dok ste u prostoru, neka vam ozračje priča priču. Opustite se..na trenutak uskočite u njihove cipele..uzmite si dovoljno vremena za uživanje i opuštanje.“

Ovako se Muzungu opisuje na svojem Facebook profilu. I tome nemam što dodati. Ovo je zasigurno jedinstveno mjesto u Hrvatskoj. Prekrasni mali kutak čiste kulture, malo povučeno u dvorištu Masarykove ulice broj 11. Čovjek koji prvi put uđe pažljivo promatra prostor i ne može vjerovati bojama, oblicima i čudesima oko sebe, poput malog djeteta počne istraživati što ga to sve okružuje, a sve je tako drugačije. Ovo mjesto budi želju za upoznavanjem te kulture i afričkog kontinenta. Po tome je Muzungu pun pogodak. Nismo znali šta nas čeka ni što bismo mogli očekivati, došli smo ustvari s namjerom kušanja kave jer smo čuli da Muzungu prodaje Fair Trade kavu iz Ugande „Good African“. „Good African“ je ujedinila oko 14 000 farmera u Ugandi i organizirala farmerima pristup tržištu i prodaji svog proizvoda pod boljim uvjetima. Sve o „Good African“ kompaniji pročitajte ovdje.

U Muzungu možete kupiti „Uganda Espresso Roast“, „Rukoki Gold“ i „Rwenzori Mountains“ pakirano po 250 grama. Sve o toj kavi pročitajte ovdje.

Koliko smo god oduševljeni ovim projektom i mislimo da je samo za hvaliti, ipak zaslužuje i kritiku. Ona se odnosi na espresso koji nude. Za sada taj espresso još ne otkriva sva bogatstva koja ta kava zasigurno može ponuditi. Edukacija koja bi usavršila konobara bila bi svakako dobrodošla i espresso bi tada mogao iznjedriti sve što kava koju upotrebljavaju posjeduje, puninu okusa.

Muzungu (izgovara se „Mmm-zoo-ngooo“) je riječ koja se koristi u južnoj, središnjoj i istočnoj Africi kao izraz za „osobu europskog podrijetla“. Izraz su prvi put upotrijebili Afrikanci za opis ranih europskih istraživača koji su pohodili Afriku.

Osim kave, u Muzungu možete kupiti fair trade ručno izrađene proizvode kao „Bead by bead“ nakit od papira, Masai narukvice, Kongo maske i ostale ručno izrađene afričke proizvode. Gotovo sve što se nađe u Muzungu može se i kupiti: od lampi, namještaja, statua, pa sve do raznih sitnica poput nakita i torbica i, naravno, fair trade kave.

„Bead by Bead“ projekt proizašao je iz vizije Mirelle Brenke, Hrvatice koja sa suprugom i dvoje djece živi u Ugandi, na istoku afričkog kontinenta.

Došavši u Ugandu, Mirella je naišla na mnoge koji jedva preživljavaju. Usprkos surovom životu, prošlosti protkanoj ratovima i gubitcima najmilijih, nemogućnosti ostvarivanja životnog prihoda te životu u neljudskim uvjetima, još uvijek ima mnogo izuzetno kreativnih ljudi koji ne posustaju. Upravo je u njima Mirella pronašla motivaciju i inspiraciju.

Pod brendom „Bead by Bead“ („perlica po perlica“) krije se ručno izrađen nakit od papira.

Vlasnica Ana Bat  kaže kako je ideja nastala iz njezine želje da spoji društveno odgovorno poslovanje, kulturu ispijanja kave i putovanja te da Zagrebu ponudi novi koncept i drugačije mjesto za druženje. To je svakako uspjela i hvala joj za to mjesto. Želimo puno uspjeha i podržavamo ovu ideju u svemu.

Napomenimo da su zvijezdice za ponuđeni espresso jer ne opisuje kvalitetu kave koja je sama po sebi, kao sirovina, odlična. Kada bi se poradilo na tome, a potencijala svakako ima, ovaj bi kafić bio izvrstan u punom smislu. Zasada svaka pohvala  ideji i ambijentu.

Lokacija: Masarykova 11 / 1kat, Zagreb, Croatia

Na žalost MUZUNGU više ne postoji!

Usluga Ocjena
Espresso nije ocijenjeno
Cappuccino nije ocijenjeno
Ambijent nije ocijenjeno
Usluga nije ocijenjeno
UKUPNA OCJENA nije ocijenjeno
Vaš oglas ovdje?

1 KOMENTAR

  1. Filip Piškur
    Comment Arrow

    Prvi put sam čuo za Muzungu od prijateljice. Otišli smo tamo na kavu i od tada sam skoro svaki dan tamo. Atmosfera je nevjerojatna, sve unutra isijava takvu pozitivnu energiju kakvu još u Zagrebu nisam osjetio. Idealno mjesto za opuštanje! A od kad su dobili i novog konobara ova kritika za espresso više ne vrijedi :D
    Odite i uvjerite se sami!

Što mislite o ovom lokalu?