zdrava kava?

Objavljeno: 05/06/2012 • Autor: redakcija • Oznake: , ,

Bilo bi lijepo: kava je fina i usput pomaže, kako brojna istraživanja otkrivaju, kod dijabetesa, depresije, raka, Alzheimera, gihta, bolesti srca i moždanih udara.

Gotovo svakoga dana stiže nova vijest nekog znanstvenog tima iz svijeta kako su njihova istraživanja otkrila da kava pomaže u prevenciji neke bolesti. Koliko smijemo vjerovati takvim vijestima? Pitamo se je li zaista istina da je kava zdravija nego što smo godinama mislili? Učili su nas i oduvijek se čini da kavu ne smijemo previše piti, da nije zdrava. I što sada?
Nedavno je na primjer objavljena vijest da kava ne šteti zdravlju, već da svakodnevno ispijanje kave čak pomaže smanjiti rizik od dijabetesa tipa II. i da ne povećava rizik od srčanih bolesti ili raka.
To je zaključak jednog istraživanja njemačkoga instituta za prehranu u Potsdamu (DifE). Prema njima nema veze pijemo li kofeinsku ili beskofeinsku kavu. U oba su slučaja znanstvenici okupljeni oko H. Boeinga i A. Floegela mogli “dokazati” da ne postoji rizik za navedene bolesti, da doze kave također nisu rizične za kronične bolesti.

Za ovu dugoročnu analizu prikupljali su podatke o prehrani i načinu života kao i medicinskim analizama na uzorku od 42.000 odraslih osoba. U prosječnom devetogodišnjem periodu praćenja ispitanika kod 1801 je osobe dijagnosticiran rak, 394 su osobe doživjele srčani udar, 310 moždani udar i 1432 osoba oboljelo je prvi put od diabetesa tipa II. Uspoređivanje podataka onih koji su pili više od četiri šalice kave na dan s onima koji su pili manje pokazalo je da više konzumiranja kave nije povećalo rizik oboljenja niti rizik za tipične kronične bolesti zapadne civilizacije. Rezultat ovog istraživanja uglavnom se slaže s istraživanjima iz SAD-a. Istraživanje i podatci objavljeni su u listu “American Journal of clinical Nutrition”.

Kava smanjuje rizik od moždanog udara kod žene do 25%

Već jedna šalica na dan smanjuje rizik od moždanoga udara. Do tog su zaključka došli znanstvenici s “Karolinska Instituta” u Stockholmu. Od 1997. godine znanstvenici prate i analiziraju podatke okupljeni oko S. Larssona na uzorku od 35.000 žena u dobi između 49 i 83 godine starosti.

Druga su istraživanja pokazala da je kofein važan pozitivan faktor, dok je istraživanje iz Potsdama dokazalo da nema razlike u konzumiranju kofeinske ili beskofeinske kave.

Dva velika istraživanja u SAD-u („Nurses Health Study und Health Professionals Follow-up Study“) s više tisuća ispitanika koja su objavljena u “Annals of Internal Medicine” smatraju da su otkrila kako kofein širi krvne vene i time pomaže u borbi protiv glavobolje, astme i srčanih napada. Drugi sastojci opet štite od raka crijeva, prostate i jetre.

foto: wall street journal

 

Uglavnom sva istraživanja pokazuju da ispijanje kave ima pozitivan utjecaj na zdravlje. Ipak, konzumenti kave žive u prosjeku kraće – jer imaju druge nezdrave navike.

U jedno su, čini se, znanstvenici sigurni: kofein nije uzrok bolesti ili činjenice da kraće žive oni koji piju kavu. Jer po njihovim podatcima konzumiranje kave sa ili bez kofeina ima isti utjecaj na zdravlje. Moraju postojati i drugi faktori.
Neal Freedman s “National Institutes of Health” u Americi i njegovi kolege analizirali su podatke od 229.000 muškaraca i 173.000 žena, koje su skupljali od sredine 90-tih godina jednog velikog istraživanja pod imenom “NIH AARP Diet and Health Study”. Svi su probandi davali podatke o navikama prehrane, konzumiranju alkohola, u kojoj se mjeri bave sportom te puno više toga što opisuje njihov stil života. Do 2008. godine umrlo je 52.515 sudionika, kako su objavili u “New England Journal of Medicine”. Po skupljenim podacima izračunato je jesu li konzumenti kave prije ili kasnije umrli od onih koji nisu pili kavu. I zbilja: umirali su ranije! No, podatci su također pokazali da su se isti ti uglavnom malo kretali i pili veće količine alkohola i bili skloni voću i povrću.

Najveća povezanost bila je da od onih muškaraca koji uopće nisu pili kavu 4,8% pušilo je cigarete dok je od onih s najvećom potrošnjom kave pušilo 34,7%. Kod žena ih je bilo 8,1%, odnosno 48,1%. Suma sumarum, pokazalo se da oni koji piju puno kave, sve u svemu općenito manje zdravo živi.

Ipak pozitivan efekt!

Da otkriju je li sada kava pozitivna ili štetna izračunali su i analizirali situaciju bez svih ovih faktora koji i inače imaju negativan efekt na zdravlje i došli su do zaključka da kava više štiti nego šteti.

Kao sve analize i istraživanja koja se temelje na principu skupljanja podataka i odgovora na pitanja o načinu života tisuću probanata uvijek postoji problem da na kraju nitko ne može biti siguran da zbilja kava čini otkrivenu razliku. Možda drugi faktori postoje u životu testiranih koji čine razliku između konzumenta kave i onih koji ne piju kavu, koje se nitko nije sjetio pratiti. Možda ima utjecaj na rezultat da su oni koji piju kavu i pili malo više tekućine ili da nisu pili toliko zašećerenih slatkih napitaka, nitko to ne zna.

Zaključak je znači: samo jer su svi faktori maknuti iz računice i konzumenti kave po tome žive duže, ne znači da kava produžuje život!

Tako i njemački nutriocist U. Knopp objašnjava da su sva istraživanja hipoteze koje dovode do zaključka isključivo na principu skupljanja podataka probanada. Jednako je s najnovijom vijesti iz Švicarske, a to je da kava smanjuje tlak krvi. Sva ta analiza podataka samo da naslutiti da možda postoji nekakav pozitivan efekt. Za sada fali znanstvena povezanost između uzroka i djelovanja. Ne postoji ni jedan dokaz da kava štiti od bilo koje bolesti, ističe Knopp.

Što da sada radi pravi kavopija kada stižu pravi dokazi? Knopp kaže: „Uživajmo u kavi ako nam paše i ne vjerujmo brojnim spektakularnim vjestima da s više od četiri šalice na dan možemo smanjiti rizik od dijabetesa i drugih bolesti.

Vaš oglas ovdje?

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar