Cukarikafe – Filicori

Cukarikafe – Filicori

Cukarikafe  – Filicori

Javila se naša Mima:

U Rijeci sam posjetila Davora Grželja u njegovoj „tvornici snova“, koji se ipak, čini se – svi redom ostvaruju. Tvornica je ni više ni manje nego caffe bar Cukarikafe, smješten u staroj jezgri grada, gdje se ulogorio kao mirna oaza nedaleko Korza. Atmosfera je domaćinska baš kakav je i gazda – dobar domaćin i potpuno opušten tip koji u glavi nosi toliko ideja da se iskreno nadam kako će se nakon ovog života reinkarnirati kako bi i dalje nešto „kemijao“.

Razgovarali smo prije svega o kavi, što me zainteresiralo jer za Filicori Zecchini do sada nisam čula – Davor je doveo i svog prijatelja Dalibora Blagojevića, zastupnika za Filicori za Hrvatsku, koji inače vodi „Fiorello Pub“ o kojemu ću isto uskoro pisati. Obojica su zaljubljenici u Filicori, što je krenulo sa sudbonosnim posjetom sajma u Bologni. Istovremeno je Davor krenuo sa „Cukarijem“ kada i Dalibor sa Filicorijem, te se obje priče razvijaju već dvije godine. Filicori je specifična talijanska tvrtka koja njeguje osobit odnos spram kave i u smislu sirovine i u smislu filozofije, te se Dalibor kao zastupnik i Davor kao ugostitelj oduševljavaju tom obiteljskom „Filicori Zecchini“ pričom.

Trenutno je Filicori prisutan u 19 lokala na Kvarneru, te planiraju i nadalje širiti filozofiju i aromu te na ovim prostorima nove kompanije. U „Cukariju“ sam probala espresso i cappuccino, espresso je imao pomalo gorkastu notu, a cappuccino bio premalo kremast, no sve u svemu, vidi se volja i želja za napretkom, edukacijom i daljnjim poboljšanjem kvalitete. Neki dan sam probala bijelu kavu i bila je odlična – tako da pretpostavljam da još rade na educiranju osoblja i ujednačavanju usluge, što će vjerujem sve biti ostvareno sudeći po entuzijazmu. Za pohvalu je svakako to što se u kavi koristi svježe mlijeko Tonka. U Cukariju možete probati tzv. „Delicato blend“ – s primjesama gorke čokolade, vanilije i prženoga žita, a Filicori nudi i druge opcije. Davoru se više svidjela slatkasta nota ovog blenda, pa je odluka bila jednostavna. U Cukariju se svakako prije svega radi o fenomenalnoj kreativnoj energiji – on je „blend“ dobre glazbe, dobrog ugođaja, neprestano novih ideja, kreativnosti gazde i otvorenosti uma. Davor je trenutno u procesu uspostavljanja nečega što on kroz šalu naziva „laboratorij“, a što je zapravo svojevrsna kuhinjica u kojoj će on dovesti za naše prostore nešto čini mi se posve novo, a mogla bih to opisati kao – „gourmet začinsko kaveni deserti iz druge galaksije“, a radi se o uzdizanju tradicijske priče kave na jednu novu razinu u smislu kreacije različitih deserta kojima je osnova espresso, u kombinaciji sa sezonskim voćem, džemovima, začinima i slično.

O čemu će se tu točno raditi, morat ću i sama zapravo još probati jer će ovaj Davor, „kemičar“, zanesenjak i čarobnjak očito tu smiksati i dizajnirati mnogo toga dobroga – sanja još i o organskom vrtu pokraj kafića, te o multifunkcionalnoj galeriji/ateljeu – dalje da ne nabrajam. Iz nekog razloga ovaj kafić me podsjeća na „putujući dvorac“ iz Miyazakijevog animiranog filma – ima tu zaista svega i bit će tu zaista svega! Posebno je zanimljivo što šef njeguje poseban stav prema medijskoj eksponiranosti, stavljajući naglasak prije svega na kvalitetu u odnosu na kvantitetu, te je zapravo bitno, ako želite znati što će se točno sljedeće dogoditi u Cukariju (a događaju se zaista svakakve zanimljive stvari), stalno biti tu negdje oko cafea jer se najave koncerata ponekad dogode dva sata prije samoga događaja – ne radi se tu o nemaru i nedostatku želje za povećanjem posla već o specifičnoj spontanoj, opuštenoj životnoj filozofiji koju treba živjeti kako bi ju se moglo prepoznati. Svakako posjetite kada ste u Rijeci, a ja vas lijepo pozdravljam iz ovog neobičnog grada!

Mima Juračak

Usluga Ocjena
Espresso nije ocijenjeno
Cappuccino nije ocijenjeno
Ambijent nije ocijenjeno
Usluga nije ocijenjeno
UKUPNA OCJENA nije ocijenjeno
Vaš oglas ovdje?

1 KOMENTAR

  1. Comment Arrow

    Genijalan ambijent i odlična kava!

Što mislite o ovom lokalu?