malo, malo više, više…

Objavljeno: 24/10/2012 • Autor: redakcija • Oznake: , ,

Odrasli piju ujutro ili preko dana svoju šalicu kave.

Djeca to ne bi trebala!? Kofein koji nas odrasle razbuđuje kod djece može uzrokovati nemir, slabu koncentraciju ili čak stres. Probati ga naravno mogu, ali im najvjerojatnije nije fin – gorak im je. Tinejdžeri smiju povremeno popiti koju šalicu pa s vremenom sve više. Tako otprilike izgleda prosječni put kavopije i takva je naša društvena odgojna praksa.
Problem je kod trudnica i mama koje si ništa ne žele više nego prespavati jednu cijelu noć ili popiti veliku šalicu kave uz doručak. Njima je to nezamisliva misija jer ne žele naštetiti svojoj bebi s kofeinom. Sada je jedna brazilsko istraživanje došlo do zaključka da trudnice ili mame koje doje mogu piti jednu do dvije kave na dan bez da to ima utjecaj na ritam spavanja njihove djece. Utjecaj kofeina na bebe u znanstvenom i medicinskom svijetu provlači se već dugo kroz mnoge diskusije, valjda otkada znaju za kofein. Neki su izvještaji u prošlosti povezali konzumaciju kofeina u trudnoći s povećanim rizikom ranoga poroda ili pobačaja. Novija istraživanja to navodno više ne potvrđuju.

Istraživanje

Znanstvenici oko Ine Santos s “Federal University of Pelotas” ispitali su 885 mama o njihovom konzumiranju kofeina i navikama i ritmu spavanja njihovih beba starih tri mjeseca. Rezultati su objavljeni u stručnom magazinu “Pediatrics”.
Skoro svi probanti su pili kavu u trudnoći.
“Skromno konzumiranje kofeina u trudnoći i periodu dojenja čini se da u prva tri mjeseca života nema utjecaj na spavanje bebe.”, pišu Santos i kolege. Većih bi se količina žene ipak trebale odreći. Skoro sve žene pile su u trudnoći kavu, 20 % njih čak više od 300 mg. Oko 14 % žena tek je nakon poroda počelo piti kavu.
Neželjeno češće – više od tri puta u noći – probudilo se tek 15 % svih beba. Zaključak znanstvenika je da bebe konzumirajućih mama nemaju povećani rizik od teškoća spavanja. Stručnjaci su na to istraživanje reagirali pozitivno. “Ono dopunjuje velik broj istraživanja koja tendiraju prema tezi da je konzumiranje kofeina u malim količinama u trudnoći sigurno.” Tako kaže W. Barth s General Hospital Bostona.
Barth je bio predsjednik “American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)”, koje je 2010. dnevnu dozu od 200 mg kofeina klasificiralo kao nezabrinjavajuću. “Jesu li veće količine u trudnoći štetne još se ne zna”, kaže. Istraživanja pokazuju kako bebe imaju problema sa spavanjem i nervozom kad mame pređu granicu od 300 mg. I L. Hanley, ginekologinka s “Massachusetts General” obnjašava da je doza od 300 mg ona koju mame smiju unjeti i koju zdrave bebe mogu preraditi. To vrijedi isključivo za zdrave bebe, napominje. Rano rođene slabije i sporije prerađuju kofein, tako da kada dobiju kofein preko majčinoga mlijeka, mogli bi osjetljivo reagirati i na puno manje količine.

Koliko je kofeina u kojem piću?

Šalica filter kave 125 ml: 80 – 120 mg kofein
Šalica instant kave 125 ml: 100 mg kofein
Šalica beskofeinske kave 125 ml: 3 mg kofein
Espresso 50 ml:  50 – 100 mg kofein
Latte macchiato (baza 1 espresso) 200ml: 50 – 100 mg kofein
Šalica zelenoga čaj 250 ml: 66 mg kofein
Šalica kakaoa 250 ml: 16 mg kofein
Energy drink 250 ml: 80 mg kofein
Čaša Coca-Cole 200 ml: 30 – 70 mg kofein
Čokolada 100g : 10 – 80 mg kofein
Mliječna čokolada 100g: 15 – 20 mg kofein

Vaš oglas ovdje?

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar