Svaki početak je težak!

Objavljeno: 05/02/2013 • Autor: redakcija • Oznake: , ,

Koji aparat da kupim?

Gaggia Classic & Rancilio Silvia

Ako ste se odlučili za pripremu espressa kao novi hobi, jedna od prvih odluka koje morate donijeti je koji ćete aparat kupiti. Danas na tržištu postoji bezbroj ponuda aparata od raznih priozvođača i to za vrlo malo novca, od par stotina kuna do onih skupih poput manjeg auta. Sve te aparate ne mogu opisati, niti bih to mogao jer ih ne znam. U sljedećem ću usporediti dvije legendarne dame za koje uče za početnog “home” barista. Radi se o dva aparata koji su već jako puno godina na tržištu i koji su najvjerojatnije najčešći izbor za kućanstvo. Gaggia Baby / Classic i Rancilio Silvia. Solidno su izgrađeni i jednostavno složeni. S jednim i drugim skupio sam dosta iskustva u kuhinji.

Oba mogu pripremiti odličan espresso. Opisujuću njihove karakteristike i razlike želim vam kao budućim home baristima i kupcima aparata usmjerite pažnju na neke točke koje valja provjeriti na bilo kojem aparatu koji za vas dolazi u obzir.

Oba su aparata jednokružni sistemi, što znači da ne možete vući espresso i pjeniti mlijeko u isto vrijeme, nego morate jedno za drugim. Nakon korištenja pare trebate aparat „izluftati“ i za pravu temperaturu pomaže “surfanje” temperaturom. Znači, za ugostiteljstvo, veće urede ili događaje ovi aparati nisu preporučljivi. Dakle, ako želite popiti jedan do nekoliko espressa preko dana, možda i u manjem društvu, ovi su aparati dobar početak, ali i dugoročno pravi izbor.

Jedan i drugi model je vrlo jednostavno složen i postoje već dugo na tržištu, što znači da malo tehnički nadareni barista bez problema može popravit svoj aparat jer se rezervni djelovi mogu lako nabaviti.

Izrada i materijali

Kućište Gaggije je plastično ili kod nekih modela od nehrđajućeg čelika kao kod Silvije, koja još ima posebno lakiran rub. Plastika je tu manje idealan materijal zbog zagrijavanja i stabilnosti temperature. Debljina upotrebljenog lima je kod Silvije duplo deblja nego kod Gaggije, rubovi Silvije su zaobljeni dok su kod Gaggije oštriji.
Vodeni spremnik za odvod zbog jeftinog lima ne djeluje prekvalitetno kod Gaggije Classic. Lim ispod spremnika je vrlo tanak, a sami spremnik je kod Gaggije plastičan, ali veći, dok je kod Silvije od nehrđajućeg čelika.

Aluminiji nasuprot mesinga

Dakle, glavna razlika između te dvije mašine je materijal od kojega su stvoreni najvažniji dijelovi. Lonac i grupa su kod Gaggije od aluminija, dok su kod Silvije od mesinga. Bez obzira na to je li aluminiji možda štetan za zdravlje, aluminij oksidira i tako pogotovo lonac nakon par godina može bez prave brige o njemu izgledati uništeno. Silvija je time i puno teža i masivnije izrađena. Portafilteri i glava su kod oboje kao kod njihove starije braće i sestara, većih profesionalnih aparata. To je jedna od njihovih velikih prednosti prema onim ostalim espresso aparatima raznih proizvođača u niskom novčanom segmentu.

Rukovanje

Silvija je na kraju zbog lonca i grupe od mesinga sa 14 kg čak 6 kg teža od Gaggije. To će vam se činiti jako korisno kod špananja portofiltera, dok će se Gaggia okretati skupa s portafilterom ako ju ne držite drugom rukom, a Silvija će ostati na mjestu – isto tako, postoji opasnost da vam se Gaggija prevrne prema nazad.

Vodeni rezervar / spremnik

Svakih nekoliko dana spremnik vode treba se izvaditi i obrisati. Kod starijih modela Gaggije to je bilo dosta komplicirano i samo izvedivo na hladnom stroju dok se kod Silvije spremnik samo izvuće prema gore. No, i novije Gaggije su to bolje riješile.

Diza

Cijev za paru (diza) kod Gaggije ima promjer 6 mm i moguće ju je micati ili postaviti samo prema naprijed i nazad, dok je diza Silvije u promjeru 10 mm i zahvaljujući kugličnom zglobu ona se da rotirati u svim smjerovima. Kako je diza Silvije od nehrđajućeg čelika, samo ju treba obrisati nakon uporabe. Plastični “panarello” Gaggia treba dodatno odvrnuti i rastaviti svaka dva do tri dana da je pošteno očistimo. Dosta korisnika svoju Gagiju zbog toga nadograde s dizom Silvije.

Stabilnost temperature

Jedan od glavnih parametara za uspješan espresso je prava temperatura vode. Po proizvodnji već jedna i druga nisu toliko stabilne u temperaturi kako nam je to poznato od profesionalnih aparata. Kada temperatura vode stigne do određene stavke, ugrađeni termostat isključuje grijanje. Nakon toga temperatura opet pada do neke točke, tako da se termostat opet uključuje. Stoga, postoji mogućnost da temperatura varira ovisno o tome kada počnemo „vući“ svoj espresso. Silvija je ipak malo stabilnija u toj priči zbog gore navedenih materijala. Ipak, da izbjegnemo prevruće ili preniske temperature, preporučljivo je “surfanje”. Znači, prije nego što zbilja želimo ubaciti svoj espresso, pustimo vodu da curi u prazno. Nakon što se aparat opet popne na optimalnu temperaturu i lampica nam se ugasi, krenemo s espressom.

Ako su nam zrna svježe pržena, granulacija dobro pogođena i pritisak tampera pravi, onda i Gaggia i Rancilio Silvija prave dobar espresso.

Snažno pjenjenje / mlijeko

Silvija zbog većeg volumena lonca ima više snage, tako da i pjenjenje mlijeka i za 2 ili 4 cappuccina nije nikakav problem. Gaggiji s vremena na vrijeme nedostaje snaga. Znači, ako volite mliječne napitke, onda vam je Silvia sigurno bolji izbor. No, strpljenja i malo više vremena treba kod svakog kućnog jednokružnog aparata zbog ciklusa ugrijavanja.

Zaključak

S jednim i drugim aparatom mogao sam prikupiti dosta iskustva. Ako želite samo tu i tamo popiti jedan, dva espressa, onda vam je Gaggia dovoljno dobar aparat. U slučaju da želite redovito piti jedan do više espressa na dan i uz to volite cappuccino i mliječne napitke, onda bolje da krenete sa Silvijom ili adekvatnim aparatima. Naravno, što više novca, to više muzike, jer ima i svakakvih aparata. Uglavnom se onda krćemo u dvokružnim sistemima. Stabilnost i veći volumen su prednost, ali pitanje je je li za tipičnu domaću situaciju to potrebno.

Vaš oglas ovdje?

2 KOMENTARA

  1. Comment Arrow

    Puno hvala na svim informacijama! :) Gdje je najbolje kupiti Silviju?

  2. Comment Arrow

    …uglavnom ja sam ju kupio na http://www.coffeeitalia.fr Imaju besplatnu dostavu u hrvatsku i za 3 dana ju dobijete…pozdrav

Ostavite komentar