Johann Franck

Johann Franck

Johann Franck

Johann Franck

Gradska kavana nedavno je otvorila svoja vrata u novom dizajnu, no sada se zove Johann Franck. Od 2009. kavana je preuređivana nekoliko puta. Johann Franck je trenutačno posljednja verzija. Očito nije lako, lukrativno i financijski uspješno voditi tako velik objekt s takvom bogatom povijesnom pričom. Ali možda je problem upravo u tome. Gradska kavana više nije gradsko kulturno mjesto kako bi to voljeli svi stručnjaci, povjesničari i razni kritičari koji su se i ovaj put žestoko osvrnuli na krajnji rezultat. Jer da je zaista riječ o gradskom kulturnom nasljedstvu onda bi tu veliku damu trebalo čuvati kao svjedoka gradske povijesne baštine i u tom je ruhu održavati, a to znači i uz gradske subvencije; baš kao što to i drugi gradovi uspješno čine sa svojim velikim kavanama. Tada bismo možda imali kulturni objekt koji bi bio važan i za turistički razvoj.
No u ovom je slučaju Grad odustao od kavane i dao koncesiju velikoj autokući, dakle jednoj privatnoj tvrtki koja radi isključivo za profit, te čiji zadatak nije održavanje gradske kulturne baštine. Zato se iskušavaju različiti koncepti koji u prošlosti, iz tko zna kojih razloga, nisu bili previše uspješni. Ovo je još jedan pokušaj da se kavana oživi u profitabilnom smislu. Zato si je koncesionar za partnera uzeo velikog domaćeg igrača kave, Franck. Ovdje odmah želim iskoristiti priliku da čestitam tvrtki Franck na odlično odigranu marketinškom potezu, jer kavana sada isključivo reklamira njezinu kavu. Ekonomski gledano, Francku se ne može ništa predbaciti.
Na stolovima u kafiću nalazi se mala brošura s pričom i starim slikama o gospodinu Francku i njegovoj tvrtki. Što se mene tiče, mogli su ju prevesti i na engleski, tako da barem te povijesne informacije može pročitati i pokoji turist. Jer, zaista se ne može negirati da je tvrtka Franck dio naše kulture. To je hrvatski nacionalni blend kave! Međutim, nedostaju informacije o kavani i njezinoj prošlosti!

I tako je Johann Franck ponovno postao mjesto raznih događaja, DJ partyja i tuluma. Ako pogledate njihov Facebook profil vidjet ćete da je točno ono što ističu njihovi posjetitelji. Nedostaje priča koja bi taj prostor povezala s kulturom. Na stranici piše samo to da je kavana nekada bila mjesto informiranja i druženja, te kako su željeli vratiti duh kavane iz tridesetih godina i naglasiti identitet gradskog okupljališta. Po meni je to samo štura informacija. Nakon toga, ne bi im pomogla ni biblioteka s dvije tisuće knjiga.

Na taj je način Zagreb izgubio veliku kavanu, ponavljam ne zbog krivnje nekog privatnog investitora nego zbog nemara samoga Grada. No, zato su naši mladi sugrađani dobili jedan lijepo uređen prostor za dnevnu kavu i večernje tulume. Meni se osobno sviđa interijer, a najviše stari vertikalni aparat za kavu kao izložbeni objekt, jedan detalj iz starih vremena. Sama kava je Franckova i mogu reći da mi je cappuccino bio možda i najbolji takav u zadnje vrijeme. Preporučujem vam da pogledate i istražite prostor. Ima zanimljivih detalja i najljepšu terasu na Trgu, a ako ste gladni, na katu možete naći mali bistro. Uživajte.Johann Franck

Pratite ih na Facebook

Usluga Ocjena
Espresso
 
Cappuccino
 
Ambijent
 
Usluga
 
UKUPNA OCJENA 3.5
Vaš oglas ovdje?

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Što mislite o ovom lokalu?