Kavana Palainovka

Kavana Palainovka

Kavana Palainovka

Što se to događa sa starim zagrebačkim kavanama? Gradska kavana na glavnom trgu opet je, po tko zna koji put, postala prostor za DJ partijanere. Kavana Medulić na križanju Medulićeve i Ilice, pretvorit će se, kako doznajemo, u poslovnicu DM-a nakon što je godinama propadala. Ako ništa, barem će se prostor adaptirati i zadržati zaštićene povijesne elemente jer je netko ipak odlučio da bi tu neke stvari trebalo očuvati. Nažalost, nitko ne smatra da bi Grad trebao zadržati Staru kavanu. Isti je problem kao s Gradskom kavanom, pardon kavanom Johann Franck – to se Grada očito ne tiče. Ma kakvo razvijanje gradske kulture i turizma!? Ostala je još jedna stara kavana imenom Palainovka na Gornjem gradu ispod Zvjezdarnice.

Prošetali smo jednog nedjeljnog jutra kroz praznu Radićevu ulicu do Gornjega grada. Tada čovjek obično uživa u starim zgradama, svakom detalju na putu, starim stubama, štukaturi, a na koncu i u samom pogledu na kavanu. Predivno je to mjesto. Terasa nudi lijep povišen pogled na katedralu. Postoji i mala šetnica oko kavane. Sve u svemu, idealan izlet za obitelji i uživanje u nedjeljnoj kavi. Arhitekti Krešimir Matas, Vedran Pavlović i Jakov Vidak obnovili su unutarnji prostor male kavane izgrađene 1847. godine. Uza svu tu kulisu čovjeku proradi mašta pa zamišlja kakav je život nekada bio.

Nažalost, posjetitelju preostaje samo vlastita mašta. Gdje je voditelj grada odjeven u povijesni kostim? Gdje su tablice ili brošure koje bi nam dale informaciju o čemu svjedočimo? Kako bi stranac, ali i domaći posjetitelj, mogao znati da su pored najstarije zagrebačke školske zgrade, nekadašnje Gornjogradske dječačke pučke škole, a danas Zvjezdarnice, na kraju gradske utvrde stajala Poljska vrata? Tada je školskoj zgradi pripala gradska kula, nazvana Popov toranj. Pod njim je zapušten obronak uređen u prethodno spomenutu gradsku šetnicu, a materijal od srušenih Poljskih vrata iskorišten je za gradnju male kavane. Djelo je to Matije Pallaina, bivšeg upravitelja pošte u Samostanskoj ulici, koji je projekt prepustio arhitektu Felbingeru. Riječ je o jednoj od najstarijih zagrebačkih kavana.

Danas nam je ostao lijepi mali kafić s predivnom terasom. Nekada popularno okupljalište studenata i danas nudi večernji program za mlade. Uživajte.

 

Više ovdje

Usluga Ocjena
Espresso
 
Cappuccino
 
Ambijent
 
Usluga
 
UKUPNA OCJENA 3
Vaš oglas ovdje?

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Što mislite o ovom lokalu?