Smije šećer u espresso?

Objavljeno: 25/09/2016 • Autor: redakcija • Oznake: , , ,

Smijemo li šećeriti svoj espresso?

Espresso kultura kod nas je u posljednje vrijeme prošla renesansu kvalitete, kako i u ambicioznim lokalima tako i kod home bariste. Svi se jako trude i pokušavaju pronaći kavu sa zanimljivim aromama. Upravo home baristi najviše naručuju, nabavljaju i isprobavaju razna zrnca.

Možda i vi znate nekoga tko je upravo s godišnjeg odmora donio novi specijalitet i želi ga ponosno prezentirati. Priča nam priču o kavi, možda i o aromama koje nas čekaju skrivene u zrnu i koje naš ljubitelj kave nadobudno želi otkriti. Tako prvo krene prema mlincu. Širi se miris svježe kave. Krene dalje na espresso aparat i kava curi u šalice. I onda ste vi na redu da probate kavu i krenete…tražiti šećer. Ono što slijedi najvjerojatnije je muk. Nitko oko vas ne može vjerovati što vidi i slijedi pitanje: “Zbilja ćeš staviti šećer u espresso?”

Postavlja se pitanje smijemo li takva specijalna zrna, ili specialty coffee, šećeriti?

Koliko sam ja pratio, ovo pitanje muči mnoge i ima različitih mišljenja. Nije to ni lako pitanje, priznajem. Tako možemo i pronaći mnoge rasprave o ovoj temi. No, zapravo je sve vrlo jednostavno – svatko može svoj espresso ili kavu piti kako on ili ona to želi. Ipak, jedni će reći da se arome u potpunosti oslobode kako treba tek uz malo šećera dok drugi pak kažu da šećer upravo te specifične arome zbog kojih smo se tako trudili prekrije.
Naravno, svatko je sigurno napravio vlastite eksperimente i došao do zaključka da je sve stvar doziranja ili možda vrste šećera. Šećer u kocki sigurno nije dobra varijanta, dok možda mrvica Demerara paše. Tako će možda zagovornik šećera u espressu reći da je sve to lijepa priča, zabrana šećera u espressu, ali za njega onda nema kave jer nema ni šećera.

Neslaganja nisu samo među ekspertima za kavu – razlike ima, naravno, i različitim zemljama i kulturama. U Španjolskoj, primjerice, možete naručiti svoju kavu s toliko šećera da je već lagano karamelizirana. No, ako u nekom skandinavskom specialty coffee shopu, koji sigurno i sam prži svoju kavu, pitate za šećer, sigurno će vam se dogoditi da će barista početi kolutati očima i raditi dramu.

Na kraju, kako svatko pije svoj espresso je njegova ili njezina osobna stvar. Kava je užitak i u njoj možemo uživati samo ako je pijemo onako kako nama najviše paše i kad ne glumimo nešto drugo. Ono što bi svakako trebalo biti pravilo jest da pazimo i na kvalitetu naših sladila.

(puna šećera od šećerne trske, šećera od cimeta, sirovog šećera od šećerne trske, Demerara šećera)

 

Vaš oglas ovdje?

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar