Povijest Francka

Objavljeno: 30/01/2010 • Autor: Webmaster • Oznake: ,

Zanimalo nas je pitanje kada, ko i kako je počela priča tvrtke Franck. Odgovor smo našli na njihovoj stranici:

Godine 1827. mladi njemački poduzetnik, Johann H. Franck,  prvi put je uspio preraditi plemenitu cikoriju u kavovinu i time ušao u povijest. Njegov stilizirani potpis i dan-danas je zaštitni znak poduzetništva tvrtke Franck – sinonim jedne velike i bogate međunarodne poslovne tradicije.  A sve je započelo jednim posjetom Francuskoj. Kako je prava kava tada bila skupa i pila se samo u ekskluzivnim krugovima, Johanna je do svjetskog uspjeha dovela njegova opsesija: pronaći adekvatnu zamjenu za kavu. U Francuskoj ga je zadivilo to kako seljaci vrtnu biljku cikoriju pretvaraju u topao i krepak napitak. Vratio se u Njemačku, vođen idejom da cikoriju pretvori u ”kavu malog čovjeka”.

Kupio je nasade, zasadio plantaže, pokrenuo tvornicu i krenuo u posao. Kava malog čovjeka neprestano mu je bila na umu dok je pržio slatkastu cikoriju i dodavao mirodije, eksperimentirajući s tehnologijom.

Jednog dana stvorio je napitak točno onakvog okusa kakvoga se sjećao. Rođena je prva kavovina. Johann je podario ljudima ono što si nisu mogli priuštiti. I to po pristupačnoj cijeni. Odmah je osposobio tvornicu da prerađuje velike količine cikorije. Njegova je misija počela služiti tržištu i ljudima. Cijela Johannova obitelj uključila se u posao i tako je otpočela poslovna saga obitelji Franck.

Za proširenje posla izvan Njemačke bio je zadužen Johannov sin Wilhelm. Krenuo je u ”pohod” na Belgiju, Italiju, Švicarsku, Hrvatsku i Ameriku, posvećen izgradnji najmodernijih tvornica kave. Početkom 19. stoljeća Franck je postao prva multinacionalna korporacija na ovim područjima. Uspjeh može zahvaliti kontinuiranom uvođenju tehnoloških inovacija. I danas u zagrebačku tvornicu kave dolaze vodeći njemački i talijanski poduzetnici pogledati kojim se tehnološkim rješenjima koristi Franck, što je dovoljna potvrda Franckovoga kredibiliteta.

Danas Franck uspjeh gradi na vrhunskim mješavinama kave i savršenom espressu. Njegov asortiman također obiluje grickalicama, čajevima, dodacima hrani i drugim proizvodima. Franck je bio i ostao simbolom poduzetničkog napretka i duha.

Izvor: www.franck.hr

Vaš oglas ovdje?