Gradska Kavana

Gradska Kavana

Gradska Kavana

Gradska Kavana kao i austrijski “Wiener Kaffeehaus” ima veliku tradiciju i veliku odgovornost prema kulturi kave.

U današnje doba  po svim evropskim metropolama stvaraju se novi trendovi u svijetu kave, Coffee Shopovi su na svakom ćošku, Coffee to Go postao je novi način konzumiranja kave.  Mjesta komunikacije gdje su umjetnici i intelektualci uz kavu raspravljali o “važnim”  životnim pitanjima gotovo da su nestali.  Kažemo GOTOVO…jer 18.05.2009  zagrebačka Gradska Kavana otvorila nam je vrata u svojem novom ruhu.  Svjesni toga da je Gradska Kavana od uvijek bilo snažno mjesto koje je kroz povijest odražavalo društvenu, gradsku i osobnu kulturu, AutoZubak vratio nam je ovog klasika u novom, modernom  i majestetskom dizajnu.

“Od samog otvaranja kavane početkom tridesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana Gradska kavana ostala je kultna institucija grada Zagreba. U njoj su inspiraciju tražili pisci, glumci, umjetnici, političari, ali i običan puk, poput naših kumica, o čemu svjedoče mnogobrojne fotografije i zapisi iz tog doba.

Nova Gradska kavana, pod okriljem tvrtke AutoZubak, vraća se u raskošnom i otmjenom, popularno rečeno, holivudskom stilu na vrata grada Zagreba.

Vraćam se Zagrebe tebi…”

više o Gradskoj Kavani možete pročitati na njihovoj stranici – Gradska Kavana

Morali smo se naravno osobno uvjeriti dali ovo mjesto velike tradicije i odgovornosti prema kulturi kave zaista i nudi ono što se od njega očekuje.

Jednog sunčanog dana otišli smo na kavu.  Zamalo nismo ni ušli jer je terasa Gradske Kavane jedna od ljepših u gradu. Pogled na Trg Bana Jelačića stvara komunikativnu atmosferu s gradom i pruža odličnu lokaciju za uživanje i promatranje života na Trgu.  Ipak, prisilili smo se ući i iskreno se oduševili.  Vlasnicima je zaista uspjelo modernizirati ambijent u elegantnom stilu a  istovremeno  gosta vratiti u glamurozne  30-te godine prošlog stoljeća.  Iako nismo obožavatelji uniformiranih konobara,  ovdje se to nekako uklapa. Konobar nas je ljubazno pozdravio i odmah smo se osjećali dobrodošli.

Naravno da smo ovdje očekivali puno od kave i tako smo bili i vrlo strogi u ocjeni.  U Gradskoj Kavani radi se s Franckovom ekskluzivnom espresso linijom “Superiore”.  Od žlićice do šalice  sve je sponzorirano. Espresso se servira u staklenim šalicama, koje su nam se svidjele jer se lijepo vidi smeđu kremu espressa. Krema je bila čvrsta i debela. Nažalost  u Kavani se ne melje kavu  “on demand”,  znači svježe za svaki espresso neposredno prije pripreme, nego se samljevenu kavu uzima iz dozatora. Spremnik mlinca bio je do vrha napunjen  kavom iako trenutačno i  nije bilo velikog prometa.  Znači kava je gubila  na aromi čekajući  goste no vjerujemo da se u Gradskoj Kavani na njih ne čeka predugo. Okus espressa bio je lagani u volumenu i nije se dugo zadržavao. Dosta svježe i ugodno za piti. Nije bio gorki i moglo ga se piti i bez šećera. Možda je bio malo prekratko ekstrahiran, vjerojatno zbog nedostatka pritiska tamperom. Sve u svemu dobar espresso.

Cappuccino je došao u lijepoj visokoj keramičkoj šalici iz Franckove “Superiore” linije. Krema je bila bez mjehurića i jako gusta, na vrhu malo prečvrsta ali se ipak dobro pomiješala s espressom tako da se pravi okus osjetio već nakon prvog gutljaja. Temperatura je bila savršena, bio je topli i moglo ga se  piti odmah nakon serviranja.

Zaključak: Gradska Kavana je ugodno mjesto za popiti kavu. Bilo da je to jutarnja uz novine, komunikativna s poslovnim partnerima ili u društvu obitelji, ovdje će se svatko ugodno osjećati i u elegantnom ambijentu doživjeti kavu na poseban način.

Usluga Ocjena
Espresso
 
Cappuccino
 
Ambijent
 
Usluga
 
UKUPNA OCJENA 3,5
Vaš oglas ovdje?

5 KOMENTARA

 1. Ivan Leko
  Comment Arrow

  Mislim da je fer da konzumenti znaju kako je ‘Superiore’, “originalni” hrvatski brend zapravo Franckova narudžba iz Italije. To je naime mješavina koju je izradio illy.. samo pssssst… gazde ne žele da se to zna..

 2. Za Ivana
  Comment Arrow

  Veću glupost nisam u životu čuo. daj zamisli da illy radi mješavine za franck. daj malo ozbiljnije…

 3. rudolf rettig
  Comment Arrow

  Nemam poima kako ljudi dolaze do ovakvih informacija, no jedno je sigurno, baljezgate gluposti…
  Superiore je rađen u tri koraka:
  1. redizajn postojeće superiore kave kroz recepturu te vizualni identitet
  2.odabir šalice i marketing provokacija
  3.upakirati tz. “gazdi” dobar proizvod u dobro ruho
  U kratkim crtama još jednom “baljezgaš”

 4. Ljubitelj kave
  Comment Arrow

  šteta što su predivnu kavanu uništili Franckovom kavom.

 5. PiCoLovac
  Comment Arrow

  superior je jakooo loša kava

Što mislite o ovom lokalu?