Udruga hrvatskih barista

Objavljeno: 18/04/2010 • Autor: redakcija • Oznake:

Udruga stara ili udruga nova!?

Jučer je na Velesajmu završilo 4. prvenstvo BARISTA Hrvatske u sklopu INGA sajma za ugostitelje. Prvenstvo BARISTA je natjecanje u pripremi espressa, cappuccina i specijaliteta od kave koje u Evropi organizira SCAE udruga. SCAE i SCAA su najveće svjetske udruge za kavu koje preko svojih ogranaka promoviraju kavu i obuku barista, osposobljavanje trenera i organiziranje natjecanja.

Spektakularno natjecanje trebalo bi okupiti sve bitne sudionike iz industrije kave poput barista, distributera, ugostitelja, proizvođača opreme, uvoznika i drugih. Ljudi iz cijele regije trebali bi se sresti na jednom mjestu i razmijeniti ideje, znanja i iskustva te promatrati nove trendove.

Kažemo “ trebali bi “!

Predsjednik SCAE Hrvatske, Romeo Lambaša, i organizator ovogodišnjeg natjecanja imao je zbog nezgodnih okolnosti, kako je sam objasnio na otvorenju, poteškoća skupiti dovoljno natjecatelja te se ispričao što će na ovom natjecanju sudjelovati samo tri hrabra bariste. Iz tog razloga otkazano je i najavljeno polufinale za petak 16.04. i cijeli događaj se odradio u jednom danu. Moramo zaista reči “odradio” jer duha jednog spektakla, kako to zna biti u drugim državama, ovdje na žalost nije bilo . Gledaoci su uglavnom bili prijatelji dvojice barista koji su se natjecali. Matije Hrkać, barista iz bling-a – koji je postao novi prvak 2010 i Zorana Premeru, djelatnika Mokarabije. Novine ovaj događaj očito nije zanimao. Osim sponzora daljnjih važnih predstavnika iz svijeta kave nije bilo pa se neka komunikacija i izmjena iskustva nije ni mogla odvijati.

Kako i zašto je došlo do takvog tužnog prvenstva ne znamo u detalje, jer se i organizator Lambaša nije detaljnije izjasnio, no činjenica je da se već duže priča, da je Društvo hrvatskih barista dosta nezadovoljno vođenjem udruge SCAE u Hrvatskoj. Stoga nije čudno da se na isti dan okupilo više od 20 barista iz raznih lokala, predstavnika distributerskih kuća za kavu, pržioničara, prodavača opreme za kavu, distributera sirupa i napitaka s ciljem da stvore novu udrugu hrvatskih barista. Jučer u 14 h u Eliscaffe-u bili su pozvani svi zainteresirani da daju svoje mišljenje i ideje no ciljevi nove udruge tek su u procesu definiranja. Jedan od ciljeva je kvalitetna organizacija sljedećeg prvenstva te opčenito razvijanje kulture kave kroz edukaciju i stvaranje komunikacijskih mreža između svih zaposlenih u toj grani ekonomije.

U svakom slučaju je stvaranje dobro organizirane i definirana udruge jedan veliki korak prema pravoj kavi. Držimo fige i potrudit ćemo se i sami pridonjeti njihovom uspjehu.

Vaš oglas ovdje?