Tečaj Home Barista 08.05.2010

Objavljeno: 23/04/2010 • Autor: redakcija • Oznake: , ,

Home Barista 08.05.2010

Razlika između home bariste i profesionalnog bariste

Pitali smo se koje su razlikeili između bariste koji radi u radnom odnosu i ljubitelja kave koji se njome  bavi u svoje privatno vrijeme te koje su prednosti jednog ili drugog. Prvi zaključak je da se oni koji se kod kuće bave  kavom iskreno vole kavu i da je njihov interes za kavu velik. Na žalost to se uglavnom za osoblje u lokalu ne može reći iako bi baš oni trebali biti motivirani, znatiželjni i ambiciozni u pripremi kave za svoje goste. Tzv. profesionalac ima vjerojatno bolju opremu i više prakse jer radi u najboljem slučaju do 300 kava na dan. Koliko su te kave dobre je drugo pitanje, jer kvaliteta često pati tamo gdje vlada kvantiteta. Što se tiče umjetničkih segmenata kao Latte art,  tu iskustvo sigurno pomaže. Isto tako profesionalac dobiva više feedback-a jer je u mogućnosti komunicirati s različitim gostima.  Mana profesionalca  sigurno je  da su mu najčešće vezane ruke. On se mora držati normativa i nema mogućnosti  istraživati parametre koji utjeću na kavu te koristi samo jednu vrstu kave odnosno jedan brand.  U tome upravo leži prednost jednog home bariste. Njegova ljubav je prema kavi a ne prema brandu, tako da će on eksperimentirati  i igrati se sa  više  različitih vrsta kave. On je u mogućnost kavu pripremati na različite načine: kao filter kavu, Kona kavu, French Press, tursku ili Moka. Home barista  ne treba se držati zadanih parametri kao 7 grama za kavu jer nema gazdu koji  ga kontrolira dali je nešto  prodao na crno, već može iztraživati kavu kako želi. Dakle zaključak je sljedeći:  dok profesionalc dobiva više na rutini kroz veću praksu je home barista veći iztraživač i u mogućnosti  igrati se s kavom.

Postanite home barista

Veliki ste ljubitelji kave, i htjeli bi malo više doznati o toj sirovini, njezinoj priči i povjest te pripremi i degustaciji.

Tečaj je za one koji se žele senzibilizirati za kvalitetu kave te žele  čuti što sve utječe  na dobru kavu i njezine arome. Tu ima puno faktora, uključujući vrstu, regiju porijekla i klimu ali i čovjeka koji priprema kavu.U tom smislu kavu se može uspoređivati s vinom.

Sljedeći tečaj održat će se 08.05.2010 u Teneo Coffee Shopu i trajat će 3 do 4 sata:

Putovati ćemo uz povijesti biljke kave jednom oko svijeta.  Saznat će te nešto o  zemljama i uvjetima uzgoja i što to znači za kvalitetu kave. Proći ćemo metode berbe i obrade.
Naučiti ćemo kako krenuti na put prema perfektnom espressu. Uz teoriju ćemo i degustirati tri različite vrste kave, s time da ćemo svaku pripremiti na drugi način (espresso, Melitta ručni filter, French Press, Moka).
Svaki polaznik  imati će mogučnost i sam pripremiti espresso i cappuccino. Na kraju ćemo još malo o opremi koja vam je kao home baristi potrebna.

Svaki polaznik dobiva skripte koje može zadržati.

Prijave preko maila ili kontakt formulara na Teneo internet stranici.

Vaš oglas ovdje?