Šećer i kava!

Objavljeno: 23/04/2010 • Autor: redakcija • Oznake: ,

Šećer je prirodni proizvod koji se dobiva iz šećerne trske ili šećerne repice. Šećer sadrži energiju no nema  ni znatnih vitamina ni minerala. Šećer se može nazvati pohranjenom sunčevom energijom  jer ga sve zelene biljke stvaraju iz sunca, vode i ugljik dioksida. Šećerna trska i šećerna repica jedine su biljke koje stvore dovoljno šećera ( 16-18 %) da bi se ekstrakcija isplatila. Još neki izvori  šećera su, javorov sirup, brezin sok i palm sugar.

S čime se može zasladiti kavu ili čaj ?

Bijelim šećerom, šećerom u kockicama, smeđim šećerom, kandiranim šećerom, medom, Demerara šećerom, Muscovado šećerom ili instant šećerom.

Šećer iz domačinstva, industrijski šećer ili rafinada sastoji se 99,9 % od saharoze. On mora proči stroge kontrole čistoće a može ga se dobiti kao grublji ili finije prerađen proizvod.  Šećer u kockicama je navlažena rafinada koja se preša u kockice i potom ponovo osuši.  Smeđim šećerom naziva se uglavnom svaki šećer smeđe boje.  Smeđi šećer može nastati miješanjem bijelog šećera s melasom ili nastaje kao nus produkt pri proizvodnji šećera. Ljepljiva melasa koja ostaje još na šećeru daje mu smeđu boju i ljepljivu konzistenciju. Demerera i Muscuvado šećer najbitniji su za slađenje kave.

Koliko kalorija ima 100 g šećera ?

100 g šećera imaju 406 kcal. Da bi ponovo potrošili tu količinu kalorija trebali bi 70 min igrati tenis.

Kakav je odnos šećera i kave ?

Kaže se da je šećer prijatelj loše kave te da ju radi podatnijom i slađom. To nije uvijek istina jer šećer ponekad upravo pojača okus loše kave. Šećer u principu mijenja okusni profil kave. Dodavanje šećera u kavu ovisno je i o ukusu, tradiciji i kulturi pojedine zemlje. Jedan Talijan uvijek će svoj espresso piti s bijelim šećerom iako upravo tamni Muscovado šećer bolje paše uz Robustu koja se pretežno koristi u Italiji. Šećer uglavnom čini kavu mekšom i slađom što je kod top vrsta kave upravo mana i uništava njihovu aromu i profinjenost.

 

 

Vaš oglas ovdje?