Knjiga: No logo /just taste

Objavljeno: 05/05/2010 • Autor: redakcija • Oznake: , ,

Od prošlog petka možete kupiti prvu knjigu Nik Orosija, hrvatskog barista prvaka, u Eliscaffe-u.

Tko si sada misli: “zar još jedna knjiga o kavi s dosadnim podacima?” -je vjerojatno do sada čitao stranu lektiru jer su u Hrvatskoj na tu temu izašle jedva tri knjige – I bio bi u krivu! Knjiga je sve, samo nije dosadna i može se reči da je dosta neobična za stručnu literaturu. Istovremeno ovu knjigu u stvari ne možemo katalogizirati kao stručnu literaturu iako će te naći dosta zanimljivih podataka iz svijeta kave; no onih  očekivanih  dosadnih  podataka, tablica s godinama i beznačajnih brojeva ovdje nema.

Knjiga je čista poezija i ljubavni roman.

Radi se o ljubavnoj priči jednog čovjeka, jednog bariste i kave. Autor nam otvara oči prema svijetu kave kako ga on vidi i živi. To je jedan svijet bez velikih tvrtki, brandova, njihovih marketinških metoda i priča koje formiraju svijet kave kako ga najveći broj konzumenta  zna i doživljava. Ova knjiga je veliki obračun sa svima koji tvrde da vole kavu, koji je piju po “velikoj tradiciji” a u stvari se nikada nisu pitali što je uistinu kava.

Nik Orosi nam ne želi kvariti naše navike. On želi da otvorimo oči i da kavu doživljavamo kao nešto živo, nešto što trebamo istraživati i u ćemu trebamo uživati. I to je i cijela poezija knjige. Kava je opisana kao nešto prelijepo, nešto što moramo čuvati. Uz to nam priča  želi probuditi i ekološku svijest.

Onaj koj traži odgovore kako pripremiti perfektan espresso i upute za gramažu  ovdje neće imati uspjeha. Autor smatra da se kavu nemože strpati u brojke. Kava je stalno u nekom procesu,  pa i ona kao biljka i voće nikada nije ista. Njezine karakteristike se mijenjaju iz godine u godinu, od plantaže do plantaže. Klima se mijenja i sve drugo što ima utjecaj na kavu. Postavlja  nam pitanje  kako onda odrediti  parametre za dobru kavu  kada se sve drugo mijenja.

Knjiga se jako brzo čita i nije samo zanimljiva onima koji su veliki ljubitelji kave. Dapače, puno se toga može prebaciti na različite situacije našeg brzog načina života u kojem gotovo više da i nema ni mjesta ni vremena za kvalitetu, rituale te interes za životne priče. Stoga na kraju ispada da knjiga nije samo poezija, ljubavna priča i stručna literatura nego i vodič za kvalitetniji život.

Hvala Nik.

Vaš oglas ovdje?

3 KOMENTARA

  1. Comment Arrow

    Congrats Nic, I don’t understand what is written but it look great.

    ciao willy

Ostavite komentar