Kakva je kava u našim TOP Hotelima?

Objavljeno: 12/05/2010 • Autor: redakcija • Oznake: ,

Pravu kavu  zanimalo je nudi li naša visoka gastronomija pravu kavu.

Izabrali smo tri Hotela u centru Zagreba s 4 ili 5 zvjezdica. To su mjesta gdje jedan cappuccino košta i do 22 kn i gdje rade samo najbolji iz svoje struke. Očekivali smo vrhunsku uslugu i ljubaznost prema gostu, te cappuccino sličan ovima na slici desno. To su mjesta koja primaju najbogatije goste i predstavnike drugih kultura a istovremeno predstavljaju i našu kulturu i gostoljubivost. Logično bi bilo da ta mjesta predstavljaju i našu kulturu kave. Sada se vi možda pitate koja je to naša kultura kave i dali mi takvu uopće imamo? Da Hrvati vole kavu to znamo svi, no strani gost bi se mogao pitati imaju li poima o njenoj pripremi. Internacionalni gost koji putuje po svijetu ili  živi u jednoj od svjetskih metropola poput Londona, Berlina, Pariza, New York-a itd. zna kada jedan cappuccino vrijedi 3 eura i neće u šalici kave u hrvatskoj metropoli nači ništa osim razočaranja.

Glumeči njemačkog turista naručili smo u prvom hotelu cappuccino i sjeli van na terasu.

Uživali smo na suncu i pogledu na događanja pred glavnim kolodvorom. Vrijedi još napomenuti da smo bili jedini na toj terasi, no ipak je trebalo 12 minuta da nas se  konobar sjeti i ispričava  kako je zaboravio što smo bili naručili. U drugom hotelu trebalo je čak 10 minuta dok smo izgubili strpljenje i priupitali konobaricu za šankom dali je terasa otvorena s obzirom da nas je ona lijepo ignorirala sjedeči na toj istoj terasi.

No zanima vas sada kakav je  bio cappuccino? Sročit ćemo ovo ovako: onaj gore navedeni svjetski gost neće nakon ovog cappuccina sigurno nikada više nigdje u Hrvatskoj naručiti još jedan jer će zasigurno misliti ako hotel s 5 zvjezdica ne zna što je cappuccino, kako će onda bilo tko u ovoj državi.

Čast hrvatske kave ipak je spašena jer ima lokala koji znaju što je kava (pogledajte našu listu).

Pitamo se zajedno s našim svjetskom gostom kako je to moguće da naši top hoteli nisu prepoznali ono što su njihove kolege u drugim metropolama već odavno shvatile: da dobra kava nije samo dobra kava nego i pokazatelj kvalitete cjelokupnog paketa. Ugostiteljstvo je prepoznalo važnost jednog sommelier-a, stručnjaka za vino, no da bi se mogli hvaliti svojim vinskim podrumima moraju i svoje osoblje educirati o tom istom vinu. Isto tako su i hoteli i cruiseri prepoznali potencijal jednog dobrog barmena koji ne miksa samo alkohol već je i u stanju komunicirati s gostom i ispričati mu cijeli priču o pojedinom alkoholnom napitku. Samo o različitim vrstama whiskija pisale su se debele knjige.  No baristu u Hrvatskoj još nisu prepoznali. Odgovorni se ovdje na žalost još uvijek pitaju « pa što se tu  ima naučiti? «. No osim pravilne pripreme kave i pravilnog korištenja aparata, važno je  tu i znati sve o kulturi kave i ražličitim vrstama kave. Jedan od mogučih scenaria ovdje bi trebao biti kako barista gostu nudi različite vrste kave i uz svaku mu može ispričati priču o plantaži s koje ona dolazi i okusu kojeg bi gost trebao očekati. Svakome je jasno što radi i zna sommelier. On zna koje vino je od kuda i razlikuje ih po mirisu i okusu. No razmislite o sljedećem: vino ima do 300 aroma a kava do 1000 !.

Vaš oglas ovdje?