Na kavi sa Đimijem Jurčecom

Objavljeno: 15/02/2010 • Autor: Webmaster • Oznake:

Imali smo čast sjesti s popularnim zagrebačkim glumcem, Đimijem Jurčecom, na kavu i malo popričati o njegovoj ljubavi prema kavi, njegovim anegdotama i uspomenama iz svijeta kave.

Đimi, pijete li vi kavu?
- Oh, da…..već dugo godina i vrlo često.

Kada i u kojim situacijama ili u kojem društvu najrađe pijete kavu?
- Svaki dan poslije doručka i poslije podne pijem sam ili s porodicom. To nam je jedina prilika da se nađemo svi na jednoj hrpi ! Na snimanju za TV i na probama u teatru po nekoliko puta sa kolegama a naročito puno na nekim dosadnim sastancima ! ( smijeh )

Zašto pijete kavu ?
- Zato jer vjerujem da me razbuđuje i zato jer se uz to piće najbolje može tračati s prijateljima.

Kakvu kavu pijete i koliko šalica na dan?
- Doma pijem tursku i instant kavu a kad sam vani naručujem uvijek cappuccino.


Jeste li primjetili razliku u kulturi pijanje kave danas i prije 30 godina?
- Vrste kave i način pijenja kave su se u zadnjih 30 godina uvelike promijenili (Đimi nostalgično gleda u daljinu)

1. Nekad smo najčešće mljeli kavu sami ručno, pa i pržili kavu kući sami. Iz toga slijedi da smo nekad kavu ili premalo ili previše prepržili pa nikad nismo bili sigurni kako će uspjeti ( smijeh )
2. Nekad se pila kod nas isključivo turska kava
3. Kava se pila samo u izuzetnim situacijama. Ujutro, uz odabrano društvo i uglavnom u visokom društvu.

Imate li i vi omiljeni kafić u gradu i što očekujete od mjesta gdje pijete kavu ?

- Očekujem od kave, kao i od svih vrhunskih pića, da ima miris, okus i da dobro izgleda. Zbog toga mi je po novome omiljeni lokal Teneo Coffee Shop na Trešnjevačkom placu jer mi cappuccino tamo fantastično miriši, ima zamaman okus i izgleda kao malo umjetničko djelo što osobno mislim da je posljedica jako dobrog pripremanja.

Imate li kakvu zanimljivu anegdotu s kavom ?
- Imam dvije a vi odlučite koja vam je zanimljivija ( smijeh ) !

- Ja sam se svojevremeno volio hvaliti da dobro kuham kavu. Jednoga jutra, pozvao sam svog šefa računovodstva u kazalištu da uz moju vrhunsku kavu razgovaramo o kazališnim poslovima. Kavu sam servirao u velikim šalicama. Tokom poslovnog razgovora stalno sam nutkao pa i tjerao šefa računovodsva da pije. Primjetio sam da se on nećka, da teško guta moju kavu i da pomalo koluta očima. Mislio sam da je moj šef računovodstva vrlo sramežljiva osoba a onda sam nakon nekog vremena i sam uzeo gutljaj mog čarobnog napitka i istog trenutka izbacio isti ravno u mog zaprepaštenog šefa računovodstva ! Tada sam shvatio da sam kavu posolio tj. PRESOLIO jer je šef računovodstva molio kavu sa puno šećera !!!

- E, a druga priča potiće iz doba kada je espresso kava tek došla na naše prostore i nije ju svatko imao. Tako sam ja pristojno u kafiću upitao konobaricu dali može espresso kava ? Ona mi je na to malo iritirano odgovorila da « naravno da može ! « i vratila se vrlo brzo s šalicom turske kave !. Stavila ju je pred mene i rekla « Evo gospodine, jer vam je bilo dovoljno ekspresno ? !

Đimi zahvaljujemo se na ovom razgovoru!

Vaš oglas ovdje?