Smoothie

Objavljeno: 27/07/2010 • Autor: redakcija • Oznake:

Sve o hit proizvodu Smoothie!

Smoothie, Smoothie, Smoothie… – novi pojam koji se na sve strane čuje -  i to od nepoznanice do hita u samo nekoliko godina ! Iako se ovaj napitak u Sjedinjenim Državama probio već sredinom 90-tih, kod nas u Evropi započeo je svoj uspon poćetkom novog tisućljeća i to u Velikoj Britaniji. Danas ćete Smoothie dobiti na gotovo svakoj benzinskoj pumpi, pekari, Coffee Shop-u, restoranu, supermarktu ili fitness centru – drugim riječima, gotovo svugdje !

Dok zarada na voćnim sokovima gotovo stagnira, zarada na Smoothie -ju bilježi dvoznamenkaste cifre. U Velikoj Britaniji je tržište Smoothie-ja vrijedno gotovo 3 Mrd. US $. U Hrvatskoj je ovaj napitak još gotovo nepoznat.

No što se zapravo skriva iza pojma Smoothie ? Zašto je ovaj proizvod tako uspješan ?

Smoothie postoji zapravo odkako postoji i mikser. Naravno da se već u ono doba ( 30-tih godina ) voće miksalo s mlijekom, sokovima i sladoledom… i to da se za to piće nije imalo nikakvo posebno ime. Ipak postoji jedan odlučujući faktor koji je Smoothie iz fine poslastice pretvorio u trend proizvod, a taj se faktor zove “praktičnost” – ne treba ga sam raditi. Sam proizvod, njegov sadržaj i način konzumiranja odgovaraju današnjem duhu vremena. I zato on funkcionira !

Tko danas ima vremena svakodnevno si sjećkati voćnu salatu ? – čaša Smoothie-a se nasuprot tome začas utoči. Naravno da si i vi sami možete napraviti svoj Smoothie. Za to postoje nebrojeni recepti i upute ali to nije ono što je Smoothie pretvorilo u takav hit. Ćarobna rijeć je opet “ praktičnost “ !

U dobu kada ljudi imaju sve manje vremena, potrošačima odgovara uzeti nešto za što sami ne stigu pripremiti. Naravno da bi svi mi radije da nam netko svaki dan nosi zdjelu svježe nasjećkanog voća, no u nedostatku istoga Smoothie je najbrža a dostupna varijanta naše dnevne porcije voća.

Ćesto se kritizira njegova cijena: “Pa za te novce mogu dobiti kilu jabuka “ – kažu mnogi. To je sigurno istina, no ćemu vam koristi ta kila jabuka ako sjedi na stolu u kuhnji i na kraju ih umjesto vas pojedu mušice….? I za samo jednu Nespresso kapsulu možete u dućanu kupiti 700 “normalnih” zrna kave, no i tu se postavlja pitanje: “ što bi svijet kave bio bez George Cloney-a i što bi on napravio sa 700 “obićnih” zrna kave ?

Što je Smoothie ?

Smoothie je tzv. napitak od cjelokupnog voća i nudi brzu konzumaciju istog.  U Smoothie-ju bi se trebalo iskoristiti kompletno voće. Vodeći proizvođači tako i koriste kompletnu voćku s korom dok neki izbacuju koru i koštice.

U tome je i glavna razlika između Smoothie-a i običnog soka koji se sastoji „samo“ od iscijedjenog dijela voćke. Baza svakog Smoothie-a je tzv voćni pire koji se onda miješa sa sokom. Oni su nešto gušće prirode i ne sluze toliko da utaže zeđ koliko da zamijene male, kvalitetne međuobroke.

Što znaći riječ Smoothie ?

Porijeklom engleska riječ znaći „ fin, gladak, kremast“ i odnosi se na njegovu gustoću, tj. na osječaj koji ovaj napitak proizvodi u ustima.

Sa čime se miješa Smoothie ?

Smoothie se može miješati sa sokovima ( npr. od naranće ili jabuke ), sa pireom od banane ili kruške, mlijekom, jogurtom, povrćem, sladoledom pa čak i alkoholom. S obzirom da pravno nije definirano koji se proizvod smije a koji ne smije zvati Smoothie-jem, postoje kombinacije svih vrsta. Ipak, moderni Smoothie radi se bez mlijeka.

Zašto je Smoothie danas tako uspješan ?

Smoothie nam smiruje grižnju savijest. Iako svi mi znamo da bi najbolje bilo pojesti više porcija voća i povrća na dan, uzurbana svakodnevnica nam to najčešće ne dozvoljava. Tako nam voće u zdjeli kod kuće gnjili, povrće u hladnjaku propada a nama jednostavno fali vremena za pripremu. U takvoj situaciji je ovaj voćni međuobrok pravi zavodnik koji nam na jednostavan način nudi našu dnevnu porciju vitamina i po mogućnosti prirodnih probiotika. Praktičnost u svojoj punoj formi. Smoothie ujedinjuje jedan trend produkt s zahtjevima zdrave ishrane u 21. stoljecu.

Smoothie možete popiti u Teneo Coffee Shop-u ili Cyber Funk Cafe-u.

Vaš oglas ovdje?